Urinalyse: hva det er, formål, typer og resultater (2023)

Oversikt

Hva er en urinanalyse?

En urinanalyse (også kjent som en urinprøve) er en test som undersøker de visuelle, kjemiske og mikroskopiske aspektene ved urinen din (tisse). Det kan inkludere en rekke tester som oppdager og måler ulike forbindelser som passerer gjennom urinen din ved å bruke en enkelt urinprøve.

Helsepersonell bruker ofte urinanalyse for å screene for eller overvåke visse vanlige helsetilstander, som f.eksleversykdom,nyresykdomogdiabetes, og å diagnostisereurinveisinfeksjon(UVI).

Mens flere forskjellige aspekter av helsen din kan testes med en urinprøve, vil helsepersonell velge hvilke tester som skal bestilles under en urinanalyse avhengig av symptomene og situasjonen.

Hvilke tester er inkludert i urinanalyse?

Din helsepersonell kan inkludere flere forskjellige tester i en urinanalyse. Avhengig av symptomene dine, eksisterende helsetilstander og/eller situasjonen, vil leverandøren din velge hvilke urintester som skal bestilles under en urinanalyse.

Generelt kan en helsepersonell eller laboratorietekniker undersøke en urinprøve for urinanalyse for følgende brede aspekter:

 • Farge og utseende.
 • Kjemiske funn.
 • Mikroskopiske funn.

Urinfarge og utseende

For de fleste urinanalysetester undersøker en helsepersonell hvordan urinprøven ser ut med det "blote øye". De sjekker om det er klart eller overskyet, og om det er blekt, mørkegult eller en annen farge.

Normal urinfarge er vanligvis en nyanse av gul og kan variere fra fargeløs eller blekgul til dyp rav, avhengig av hvor konsentrert eller fortynnet (vannaktig) urinen din er.

Mange ting kan påvirke fargen på urinen din, inkludert visse medisiner og kosttilskudd og visse matvarer du spiser, for eksempel rødbeter. Imidlertid kan en uvanlig urinfarge også være et tegn på sykdom. For eksempel kan rødfarget urin skje når blod er tilstede i urinen og kan være en indikator på sykdom eller skade på en del avurinsystemet.

Overskyet urin indikerer ikke alltid usunn urin. For eksempel er sædceller og hudceller ufarlige og kan få urinen til å virke grumsete. Andre stoffer som kan gjøre urinen din uklar, som røde blodlegemer, hvite blodlegemer og bakterier, kan indikere flere forskjellige medisinske tilstander, inkludert:

(Video) Keto Diet vs Intermittent Fasting I.F. - Which Is Better?

 • Dehydrering.
 • Urinveisinfeksjon (UTI).
 • Seksuelt overførbare infeksjoner(kjønnssykdommer).
 • Nyrestein.
 • Diabetes.

Kjemiske funn i urin

For å undersøke kjemiske aspekter ved en urinprøve, bruker helsepersonell eller laboratorieteknikere ofte spesielle teststrimler kalt peilepinner for å teste for visse kjemiske stoffer i urinprøven. Stripene har puter med kjemikalier som endrer farge når de kommer i kontakt med bestemte stoffer.

Graden av fargeendring på peilepinnen kan gi et estimat på mengden stoff som er tilstede. For eksempel kan en liten fargeendring i testputen for protein indikere en liten mengde protein tilstede i urinprøven, mens en dyp fargeendring kan indikere en stor mengde.

Vanlige typer tester som bruker en peilepinne som leverandører kan inkludere i en urinanalyse inkluderer:

 • Protein urinprøve: En proteinurintest måler tilstedeværelsen av proteiner, som albumin, i urinen din. Høyere enn normalt urinproteinnivåer kan indikere flere ulike helsetilstander, som f.ekshjertefeil, nyreproblemer og dehydrering.
 • Urin pH-nivå test: En urin pH-test måler syre-base (pH) nivået i urinen. En høy urin-pH kan indikere tilstander inkludert nyreproblemer og urinveisinfeksjon (UTI). En lav pH i urinen kan indikere tilstander inkludertdiabetesrelatert ketoacidoseogdiaré.
 • Ketoner urinprøve: Ketoner bygges opp når kroppen din må bryte ned fett og fettsyrer for å bruke som drivstoff for energi. Dette skjer mest sannsynlig hvis kroppen din ikke får i seg nok sukker eller karbohydrater som drivstoff. Helsepersonell bruker oftest ketonurinprøver for å se etter diabetesrelatert ketoacidose.
 • Glukose urinprøve: En glukose-urinprøve måler mengden sukker (glukose) i urinen din. Under vanlige omstendigheter bør det ikke være glukose i urinen din, så tilstedeværelsen av glukose kan være et tegn på diabetes ellersvangerskapsdiabetes.
 • Bilirubin urinprøveBilirubin er et gulaktig pigment som finnes i galle, en væske som produseres av leveren din. Hvis du har bilirubin i urinen, kan det tyde på problemer med leveren eller gallekanalen.
 • Nitritt urinprøve: Et positivt nitritttestresultat kan indikere en urinveisinfeksjon (UTI). Imidlertid er ikke alle bakterier i stand til å omdanne nitrat (et stoff som vanligvis er i urinen din) til nitritt, så du kan fortsatt ha en UVI til tross for en negativ nitritttest.
 • Leukocyttesterase urinprøve: Leukocyttesterase er et enzym som finnes i de fleste hvite blodlegemer. Når denne testen er positiv, kan det tyde på at det er betennelse i urinveiene eller nyrene. Den vanligste årsaken til hvite blodlegemer i urinen er en bakteriell urinveisinfeksjon (UTI).
 • Urin egenvekttest: En egenvektstest viser konsentrasjonen av alle kjemiske partikler i urinen din. Unormale resultater kan indikere flere forskjellige helsetilstander.

Urinmikroskopiske funn

En laboratorietekniker kan undersøke en urinprøve under et mikroskop for å se etter små stoffer i urinen, inkludert:

 • Celler.
 • Cellefragmenter.
 • Uringips
 • Slim.
 • Bakterier eller andre bakterier.
 • Krystaller.

Mikroskopiske tester som leverandører kan inkludere i en urinanalyse inkluderer:

 • Røde blodlegemer (RBC) urinprøve: Et forhøyet antall røde blodlegemer indikerer at det er blod i urinen din. Denne testen kan imidlertid ikke identifisere hvor blodet kommer fra. For eksempel forurensning med blod frahemoroidereller vaginal blødning kan ikke skilles fra en blødning et sted i urinsystemet ditt. I noen tilfeller kan høyere enn normalt nivåer av røde blodlegemer i urinen indikere problemer med blære, nyre eller urinveier.
 • Hvite blodlegemer (WBC) urinprøve: Et økt antall hvite blodlegemer og/eller en positiv test for leukocyttesterase kan indikere en infeksjon eller betennelse et sted i urinveiene.
 • Epitelceller: Epitelceller er celler som danner dekket på alle indre og ytre overflater av kroppen din og kler kroppens hulrom og hule organer. Urinveiene dine er foret med epitelceller. Det er normalt å ha noen epitelceller i urinen, men forhøyet antall epitelceller kan tyde på infeksjon, betennelse og/eller kreft i urinveiene.
 • Bakterier, gjær og parasitter: Noen ganger kan bakterier komme inn i urinrøret og urinveiene og forårsake en urinveisinfeksjon (UTI). Urinprøven kan også bli forurenset med bakterier, gjær og parasitter, spesielt for personer med skjede. Gjær kan forurense prøven for personer som har en vaginalsoppinfeksjon.Trichomonas vaginaliser en parasitt som også kan finnes i urinen til personer som har en skjede. Det er årsaken til en STI kalttrichomoniasis.
 • Uringips: Gips er bittesmå rørlignende partikler som noen ganger kan være i urinen din. De er dannet fra protein frigjort av nyrecellene dine. Visse typer gips kan indikere nyreproblemer, mens andre er helt normale.

Hvorfor trenger jeg urinanalyse?

Helsepersonell bestiller urinanalysetester av flere grunner siden en urinprøve kan gi mange innsikter i helsen din. Din leverandør kan bestille en urinanalyse for deg av en eller flere av følgende grunner:

 • Som en del av din rutinemessige medisinske undersøkelse for å undersøke for tidlige tegn på visse helsetilstander.
 • Hvis du opplever og har tegn og symptomer på visse helsetilstander, for eksempel diabetes eller nyresykdom.
 • For å overvåke visse helsetilstander du får behandling for, for eksempel diabetes eller nyresykdom.
 • For å diagnostisere en urinveisinfeksjon (UTI).
 • Hvis du har vært innlagt på sykehus.
 • Som en forberedende kontroll for operasjon.

Hvor vanlige er urinprøver?

Urinalysetester er svært vanlige. De er en enkel og ikke-invasiv måte å sjekke flere forskjellige aspekter av helsen din.

Hva er forskjellen mellom urinanalyse og urinkultur?

En urinkultur involverer dyrking av bakterier fra en urinprøve i et laboratorium for å diagnostisere urinveisinfeksjoner og andre infeksjoner. Urinkulturer er ikke en del av rutinemessige urinanalysetester. I likhet med en urinanalyse må en urinkulturprøve tas med clean catch-metoden eller ved å føre et kateter gjennom urinrøret inn i blæren.

Hvis urinanalyseresultatene indikerer at en UVI er sannsynlig, kan helsepersonell bestille en urinkultur for et laboratorium for å renne av urinprøven du ga for den opprinnelige urinanalysen. En urinkultur kan bestemme hvilken type bakterie som forårsaket UVI.

Urinalyse kan omfatte flere forskjellige tester, målinger og vurderinger av aspekter ved urinen din.

Testdetaljer

Hvordan forbereder jeg meg til en urinanalyse?

Før urinprøven din må du sørge for at du har drukket nok væske, for eksempel vann, til å kunne gå på do og ta en urinprøve.

Avhengig av årsaken til urinanalysen kan det hende at helsepersonell vil at urinprøven skal være første gang du tisser om morgenen (første morgen ugyldig). Leverandøren din vil gi deg beskjed hvis dette er tilfelle.

Visse medisiner kan endre fargen på urinen din. Din helsepersonell kan fortelle deg å slutte å ta visse medisiner som kan påvirke resultatene av urinanalyse. Bare slutt å ta medisiner hvis leverandøren din ber deg om å gjøre det.

Hvis du ermenstruerer(på mensen), er det viktig å gi beskjed til leverandøren før du tar urinprøven. Menstruasjonsblod, samtvaginal utflod, kan forstyrre visse urinanalyseresultater.

Hva kan jeg forvente under en urinanalyse?

I de fleste tilfeller vil du utføre en urinanalyse på helsepersonellets kontor eller på et laboratorium ved å bruke "clean catch"-metoden, som er ment å forhindre kontaminering av urinprøven din med celler fra kjønnsorganene dine. Du eller helsepersonell kan også ta en urinprøve ved hjelp av et kateter.

For clean catch-metoden vil leverandøren gi deg en prøvekopp, sterile våtservietter og spesifikke instruksjoner for å samle urinprøven. Leverandøren din vil fortelle deg hva du skal gjøre med urinprøven etter at du har tatt den. Det er viktig å vaske hendene med såpe og vann før du tar prøven.

Samle en ren urinprøve hvis du har kjønnsleppene

Hvis du har kjønnsleppene, bruk følgende trinn for å få en ren urinprøve:

 • Start med å sitte på toalettet med bena spredt.
 • Bruk to fingre og spre kjønnsleppene åpne. Bruk deretter en steril klut for å rengjøre de indre foldene på kjønnsleppene, og tørk fra forsiden til baksiden.
 • Bruk en annen steril klut for å rengjøre urinrøret, åpningen der urinen strømmer ut av kroppen din.
 • Vann en liten mengde i toalettet.
 • Stopp strømmen av urin, og hold prøvekoppen noen få centimeter unna urinrøret.
 • Vann i koppen, fyll den omtrent halvfull eller hvor full leverandøren din har bedt deg om.
 • Fullfør urinering på toalettet.

Samle en ren urinprøve hvis du har en penis

Hvis du har en penis, bruk følgende trinn for å få en ren urinprøve:

 • Bruk en steril klut for å rengjøre hodet på penis. Hvis penisen din er uomskåret, trekk først forhuden tilbake for å sikre en grundig rengjøring.
 • Vann en liten mengde i toalettet.
 • Stopp strømmen av urin, og hold prøvekoppen noen få centimeter fra urinrøret, åpningen der urinen strømmer ut av penis.
 • Fyll prøvebegeret ditt omtrent halvfullt eller hvor fullt leverandøren har bedt deg om å gjøre det.
 • Fullfør urinering på toalettet.

Innsamling av urinprøve med kateter

Du eller en helsepersonell kan også ta en urinprøve med et kateter ved å bruke følgende trinn:

 • Du eller en helsepersonell vil grundig rengjøre området rundt åpningen av urinrøret med en bakteriedrepende (antiseptisk) løsning.
 • Du eller en leverandør vil sette inn et tynt gummirør kalt et kateter gjennom urinrøret.
 • Urinen din vil da renne ned i en steril beholder.
 • Du eller en leverandør vil fjerne kateteret.

Hva bør jeg forvente etter urinanalyse?

Når du har samlet urinprøven, vil helsepersonell sende den til et laboratorium for testing og visning under et mikroskop. I noen tilfeller kan leverandøren din undersøke prøven umiddelbart og kjøre peilepinnetester på den.

Er det noen risiko ved urinanalyse?

Clean-catch metoden for å samle urinprøver for en urinanalyse har ingen risiko. Det er en smertefri og ikke-invasiv test.

Hvis du eller leverandøren din bruker et kateter for å samle en urinprøve for en urinanalyse, er det en risiko for infeksjon. Det kan også forårsake smerte eller ubehag.

Når bør jeg vite resultatene av urinanalysen min?

I de fleste tilfeller vil det ta en til to virkedager å få urinanalyseresultatene tilbake.

Pleie ved Cleveland Clinic

 • Finn en primærhelsepersonell
 • Avtale en time

Resultater og oppfølging

Hvordan leser jeg urinprøveresultatene mine?

Avhengig av hvilke tester helsepersonell bestilte for urinanalysen din, kan det hende at det bare er noen få eller flere målinger på testresultatene dine. Laboratorierapporter, inkludert urinanalyserapporter, gir vanligvis følgende informasjon:

 • Navnet på urinprøven eller hva som ble målt i urinen din.
 • Antallet, målingen eller vurderingen av urinprøveresultatet.
 • Normalt resultat, måleområde eller vurdering for den testen.
 • Informasjon som indikerer om resultatet er normalt eller unormalt.

Urinklarhet refererer til hvor klar urinprøven din var. De fleste laboratorier kategoriserer klarheten til urin som ett av følgende:

 • Klar.
 • Litt overskyet.
 • Skyet.
 • Uklar (ugjennomsiktig eller tykk med suspenderte stoffer).

Hvis du hadde en kjemisk urinprøve, for eksempel en glukose-urinprøve eller nitritt-urinprøve, kan resultatene kategoriseres som negative eller positive og/eller indikere mengden av stoffet.

Hvis du hadde en mikroskopisk urinprøve, for eksempel en som sjekket for røde blodlegemer (RBC) eller bakterier, vil laboratoriet sannsynligvis kategorisere antallet (resultatene) av stoffet som ett av følgende:

 • Få.
 • Moderat.
 • Mange.

Hva betyr resultatene av en urinanalyse?

Urinalyseresultater kan ha flere tolkninger på grunn av mangfoldet av tester. Unormale resultater kan indikere - men ikke nødvendigvis garantere - at det er et medisinsk problem. I de fleste tilfeller av unormale urinanalyseresultater, vil du trenge ytterligere testing, for eksempel blodprøver eller bildediagnostikk, for at helsepersonell kan diagnostisere en tilstand.

Generelt, jo høyere konsentrasjon eller nivå av det atypiske stoffet, for eksempel høye nivåer av glukose eller røde blodlegemer, jo mer sannsynlig er det en medisinsk tilstand som trenger behandling. Igjen bruker leverandørene sjelden urinanalysetester alene for å diagnostisere tilstander. I stedet kan urinanalyseresultater gi nyttig innsikt og hjelpe leverandørene i riktig retning mot en diagnose.

Hvis du har spørsmål om resultatene dine, ikke vær redd for å spørre leverandøren din.

Bør jeg være bekymret hvis jeg har et unormalt resultat på urinanalysen?

Hvis et av urinanalyseresultatene dine er unormale, betyr det ikke nødvendigvis at du har en medisinsk tilstand. Flere faktorer kan påvirke eller forstyrre urinanalysetestresultater, inkludert:

 • Visse medisiner og kosttilskudd, for eksempel metronidazol og vitamin C-tilskudd.
 • Kontaminering av bakterier eller andre stoffer, som vaginal utflod eller menstruasjonsblod, under urinprøvetakingen.
 • Feil i behandlingen av testen.

Din helsepersonell vil vurdere sykehistorien din, aktuelle medisiner og resultatene dine og gi deg beskjed om du trenger å gjenta testen eller gjennomgå ytterligere testing.

Når bør jeg ringe legen min?

Hvis du merker noenendringer i urinen din, for eksempel en vedvarende endring av farge, lukt eller konsistens, kontakt helsepersonell.

Hvis du opplever symptomer på en urinveisinfeksjon (UTI), som en sterk, vedvarende trang til å urinere og/eller en brennende følelse ved vannlating, kontakt helsepersonell eller gå til et akuttmottak.

Et notat fra Cleveland Clinic

En urinanalyse er en nyttig og vanlig test som kan gi innsikt i flere aspekter ved helsen din. Vet at å ha et unormalt resultat for en av urinanalysetestene dine, betyr ikke nødvendigvis at du har en medisinsk tilstand. Mange faktorer kan påvirke resultatene dine. Helsepersonell vil gi deg beskjed hvis du trenger å gjennomgå ytterligere tester for å finne årsaken til det unormale nivået. Ikke vær redd for å stille spørsmål til leverandøren din. De er der for å hjelpe deg.

FAQs

How do I read my urinalysis results? ›

Normal values are as follows:
 1. Color – Yellow (light/pale to dark/deep amber)
 2. Clarity/turbidity – Clear or cloudy.
 3. pH – 4.5-8.
 4. Specific gravity – 1.005-1.025.
 5. Glucose - ≤130 mg/d.
 6. Ketones – None.
 7. Nitrites – Negative.
 8. Leukocyte esterase – Negative.
Jun 21, 2022

What are 3 things that can be tested in a urinalysis to look for abnormalities? ›

Urinalysis (urine test)
 • Acidity (pH) is a measure of the amount of acid in the urine. ...
 • Protein is an important building block in the body. ...
 • Glucose (sugar) is usually a sign of diabetes.
 • White blood cells (pus cells) are signs of infection.
 • Bilirubin is a waste product from the breakdown of old red blood cells.
Aug 8, 2016

What is normal result of urinalysis? ›

Urine normal values are:
Urine substances to be checkedNormal values
pH4.7 to 7.7 Average = acidic 6.0
ColorVariable Pale-yellow to dark amber
OdorFaint aromatic
VolumeNormal range = 1200 to 2000 mL Average = 1400 mL Extreme range = 600 to 3600 mL
51 more rows
Apr 23, 2023

What is urinalysis and what can the result show? ›

A urinalysis (also known as a urine test) is a test that examines the visual, chemical and microscopic aspects of your urine (pee). It can include a variety of tests that detect and measure various compounds that pass through your urine using a single sample of urine.

How do you know if your urinalysis is positive? ›

We define a urinalysis as positive if it contains nitrites, leukocyte esterase, bacteria, or >10 white blood cells per high-power field. We define positive urine culture as >100 000 colony-forming units of a single species (voided) or >100 colony-forming units of a single species (catheterized) [8].

What does a positive urinalysis look like for UTI? ›

Either nitrites or leukocyte esterase — a product of white blood cells — in your urine might indicate a urinary tract infection. Blood. Blood in your urine requires additional testing. It may be a sign of kidney damage, infection, kidney or bladder stones, kidney or bladder cancer, or blood disorders.

What are 5 things that can be determined from a urinalysis? ›

What can a urine test reveal?
 • Diabetes or prediabetes.
 • Chronic kidney disease.
 • Kidney or bladder stones.
 • Kidney or bladder cancer.
 • Bacterial or yeast infections.
 • A urinary tract disorder.
 • Sexually transmitted infections (STIs)
 • Liver or bile duct damage.

What are some abnormal findings in a urinalysis? ›

What are abnormal results for a urine test?
Red flag resultsWhat these results might indicate
high specific gravitykidneys overconcentrating urine (too little water)
glucoseabnormal >1,000 mg/deciliter (dL), may indicate diabetes, pregnancy, gestational diabetes
ketonespresence in urine is abnormal, may indicate diabetes
8 more rows
Apr 11, 2023

What 3 things should not be found in a normal urine sample? ›

The following are not normally found in urine:
 • Hemoglobin.
 • Nitrites.
 • Red blood cells.
 • White blood cells.
Feb 7, 2019

How do you know if you have a UTI on a urinalysis? ›

UTIs can be found by analyzing a urine sample. The urine is examined under a microscope for bacteria or white blood cells, which are signs of infection. Your health care provider may also take a urine culture. This test examines urine to detect and identify bacteria and yeast, which may be causing a UTI.

What level should your urine be? ›

Normal Results

The normal values range from pH 4.6 to 8.0.

What can be found in a urine test? ›

What substances can a rapid urine test detect?
 • pH value (measure of the acidity of the urine. ...
 • Protein (not usually found in urine)
 • Sugar (glucose, not usually found in urine)
 • Nitrite (not usually found in urine)
 • Ketone (a metabolic product, not usually found in urine)
Jul 27, 2010

Can a urinalysis detect kidney failure? ›

The lab will check your urine for albumin. Albumin is a type of protein that is normally found in your blood. Having albumin in your urine (three positive results over three months or more) is a sign of kidney disease.

What urine test shows kidney stones? ›

Urinalysis involves a health care professional testing your urine sample. You will collect a urine sample at a doctor's office or at a lab, and a health care professional will test the sample. Urinalysis can show whether your urine has blood in it and minerals that can form kidney stones.

What do the numbers on a urinalysis mean? ›

pH value (measure of the acidity of the urine. Normal values, depending on diet, range from about 5 to 7, where values under 5 are too acidic, and values over 7 are not acidic enough) Protein (not usually found in urine) Sugar (glucose, not usually found in urine)

How do I read my UTI test results at home? ›

Nitrite test: any amount of uniform pink color is positive. Leukocyte test: a positive test will give a dark tan to purple color. If Leukocytes test is negative and Nitrite test is negative: no sign of UTI (if symptoms continue, test again or consult healthcare provider).

What does 500 leukocytes in urine mean? ›

High levels of leukocytes in the urine typically indicate an infection in the urinary system. Leukocytes are white blood cells that the body produces to combat infection. Symptoms of urinary tract infections include cloudy or foul-smelling urine, pain, cramps, and nausea.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 24/06/2023

Views: 6001

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.